What's new

Newbie283

New Member
Joined
Dec 11, 2017
Messages
41
Reaction score
1
Hi there,

Im really puzzled with my first attempt at fishless cycling using ammonia. My two 5 gallons I successfully did a fish-in and had them cycled in about 3 weeks. Starting my new 10 gallon isn't going so well.

Here's some helpful info on tank setup:
First 2 days I had the tank filter on full speed and cranked the temps to 86 degrees F. Had nothing in it but a bioball from an established tank. I was waiting on my Dr tims ammonia and one and only solution in the mail. The parameters using api master kit were as follows:
Ph 7.6
Ammonia 0
Nitrite .25ppm
Nitrate 20-40 ppm
I dosed that day with 40 drops of ammonia and 4 caps of one and only barteria (following Dr. Tim's dosing instructions 4 drops per gal)
After I dosed same day
Ammonia 4ppm
Nitrite .25ppm
Nitrate 10-20ppm

Day 3 (24hrs after dosing with Dr tims)
Ammonia 4ppm nitrite .50ppm nitrate 40-80 ppm. I did a 50%water change to lower the ammonia. Ended up with 2ppm and dosed 10 drops to get it to about 3ppm.

Day 4
Still 2-4ppm ammonia. I added a sponge from an established tank that was a month old to try and help establish the bacteria.

Day 5
Checked in the morning ammonia Is still the same. 2-4 ppm. Checked 8 hours later and it's still the same as yesterday.

Does anyone have any idea why I haven't seen a single decrease in ammonia since I first dosed my tank with it? Even with seeded media? I thought after 3 days I would have seen something. I didn't bother to test for nitrite or nitrate since I'm focusing on still getting ammonia down. Please Help! I have about 3 weeks before my Betta comes in the mail. Trying my best to get it cycled before he arrives (worst case I will temporarily split one of my 5 gals). I should also add I'm planning on emptying water and scaping/heavily planting this new tank in about 3 days. I was planning on tossing the media in the removed water to keep bacteria alive then just putting some old water back in.
 
OP
N

Newbie283

New Member
Joined
Dec 11, 2017
Messages
41
Reaction score
1
Also I have 2 anubias plants and moss balls I got delivered early so I dropped them in one of my established tanks they will be in there about a week when I'm ready to plant and scape in hopes to seed even more bacteria to the new tank.
 

matty111

Member
Joined
Jul 4, 2012
Messages
69
Reaction score
9
Out of interest did you de chlorinate your water.

Sent from my G8141 using Tapatalk
 
OP
N

Newbie283

New Member
Joined
Dec 11, 2017
Messages
41
Reaction score
1
Yes both when I set up the tank and when I did a water change using seachem prime
 
Search tags for this page

ammonia cycle 4ppm

ammonia stuck at 2ppm

my nitrites are 0 and my ammonia is 4ppm after using dr tims one and only

should ammonia remain at 4ppm during the fishless cycle

trending

Most reactions - Past 7 days

Top