Welcome to Our Community

Wanting to join the rest of our members? Feel free to sign up today.

Cycle Stalled? Ammonia dropped, but is stalled now.

Discussion in 'Cycle your Tank' started by mrfishguy, Aug 24, 2017.

  1. mrfishguy

    mrfishguy New Member

    Joined:
    Aug 24, 2017
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Hi all,

    First post to these boards. I'm currently setting up and cycling a 37G tank with a Fluval 206 canister filter, heater set to 80F, and minor aeration setup.

    I'm utilizing Dr. Tim Ammonia Chloride, and also included One & Only the first day of cycle. Within a few days, the Ammonia dropped from ~3ppm to 1ppm, so following the guide I dosed up to 4ppm again and waited. However, it seems the Ammonia has now stalled, as its been 4 days and it hasn't dropped at all from 4ppm (whereas before it dropped from 3 to 1 in a few days).

    Here are my current parameters on Day 7:
    Ammonia: 4ppm - has been constant for 4 days
    Nitrites: 0.25ppm - has been constant for 4 days
    Nitrates: ~20ppm - has increased somewhat since Day 1
    pH: 8.2 - has been constant for 4 days
    Temp: 80.2

    Here is the Fishless Guide I am following: http://www.drtimsaquatics.com/resources/fishless-cycling

    Here is the ammonia I have used (two doses so far): http://store.drtimsaquatics.com/Ammonium-Chloride-Solution-for-Fishless-Cycling_p_190.html

    Here is the One & Only bacteria that I used on Day 1: http://store.drtimsaquatics.com/one-only-nitrifying-bacteria.html


    Would love to get some advice/help: it seemed like after day 2/3 the cycle was going to be pretty successful and fast, however this hiccup has now stalled it through a few days.

     

Share This Page